DOĞUM SONRASI DEPRESYONU


Doğum sonrası depresyonu, bazı kadınlarda doğumdan sonra görülür. Duygu durumunda iniş çıkışlar, uykusuzluk, umutsuzluk ve normal durumlarla bile baş edememe gibi belirtilerde kendini gösterir.
Bu depresyon türünün, doğumdan sonra hormonlarda meydana gelen büyük değişikliklerle birlikte, bebeğe bakma sorumluluğunun yarattığı sıkıntıdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Doğum sonrası depresyonu, kadınların yüzde 3’ünü etkilemekte, daha önce psikolojik hastalık geçirmemiş olanlarda bile görülebilmektedir.

Doğum yapan birçok kadında, doğumdan sonraki hafta içinde hafif, kısa süren bir depresyon görülmektedir. Bu kısa süreli depresyon sırasında, ağlama, kaygı duyma ve can sıkıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Kadınların yüzde 10’unda ise doğum sonrası depresyonun tüm belirtileri görülmekte, bazen de bu depresyon bir yıl kadar sürmektedir. Belirtileri fark etmediğinden, tedavi olmaktan utandıklarından ya da kendi kendilerini iyileştirebileceklerini düşündüklerinden, depresyon genellikle tedavi edilmeden kalmaktadır.

Ağır depresyon ise sıklıkla intihara yol açabilmektedir.

Doğum sonrası depresyonu görülen kadınlarda, sürekli bebeğin sağlığını düşünme, bebeği yeterince sevmediğine ilişkin suçluluk duyma gibi psikolojik belirtiler; ayrıca baş ağrısı, bel ağrısı, uyuşukluk, çarpıntı, hızlı solunum gibi fiziksel belirtiler görülebilmektedir. Uç ya da düşmanca davranışlar oluşabilmekte, kabus görme, sanrılar(halüsinasyon) ve panik atakları da ortaya çıkabilmektedir.
Aile sorunları ya da stres yaratan olaylar da doğum sonrası depresyon gelişme riskini yükseltmektedir.

Günümüzde koruyucu ruh sağlığı kavramı çok önem kazandı. Artık sorunlar ortaya çıkmadan ruh sağlığını koruma amaçlı pek çok çalışma mevcut. Ortaya çıkan sorunların da çözümü mümkün mutlaka. Bu sorunların çözümünde yararlanılan teknikler; Psikoterapi, Logo Terapi, Emdr, Refleksoloji çok önemli bir yere sahiptir.

Sevgiyle Kalın

Kürşat Şahin YILDIRIMER
Uzman Sosyolog Terapist
0532 603 30 06

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilinç Öncesi ve Bilinç Dışı Nedir

Davranış Kalıpları

Evlilikte cinsel yaşantımızı gölgeleyen sorunlar