PSİKOLOJİK YARDIM


Stres sağlığa çeşitli biçimlerde zarar verir. Herkesin stres karşısındaki dayanma gücü farklıdır ve herkes stresle farklı biçimlerde başa çıkmaya çalışır. Kimileri bununla tek başına mücadele edemeyebilir. Bu durumda anlayışlı ve bilgili biriyle yapılan iyi bir konuşmanın iyileştirici etkisi çok eskiden beri biliniyor olsa da, bunun profesyonel bir danışma aracı olarak kullanılması, daha çok yirminci yüzyıla özgüdür. Bu konuyla ilgili çağdaş kuramların ve tekniklerin temeli, ‘’hasta merkezli’’ yaklaşımı başlatan, Amerikalı psikiyatr Carl Rogers’in çalışmalarındadır.

Psikolojik danışma görüşmeleri, genellikle seanslar halinde yapılır. Genel olarak bu tip tedavilerin amacı, kişinin yaşamında sorun yaratan durumları gözden geçirmesine ve baş etmesi gereken seçenekleri keşfetmesine yardımcı olmaktır.

Psikolojik danışman, kendisine başvuran kişilerin yaşamını doğrudan yönetmeyi değil, onların kendilerini ve sorunlarını anlayıp kavramalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Bu seanslarda, kişiler kendileri ve zorluk çektikleri konular üzerinde özgürce konuşabilmelidirler. Psikolojik danışman, onları dinler ve duyarlı bir biçimde yanıt verir. Bu görüşmelerin başarısı, danışmanın yargılayıcı olmasında değil, empati kurabilme yetisine bağlıdır.

Bu görüşmelerin standart bir biçimi yoktur. Bugün birçok psikolojik danışman, bu alanla ilgili temel becerilerini, geçiş analizi, emdr, refleksoloji, bedensel farkındalık ve görselleştirme vb… yöntemleriyle geliştirmektedir. Ancak bu teknikler, psikolojik danışmanlıkla temel gereklilik olan hastaların saygıyla tedavi edilmeleri ilkesine göre ikincildir.

Bu alanla ilgili temel beceriler, psikolojik danışmanlarının, tedavileri sırasında kendilerine yardımcı olan çok sayıda sağlık çalışanını sürekli eğitmeleridir. Ayrıca hekimler, sağlık durumlarının psikolojik destekle iyileşebileceğini düşünüyorlarsa, hastalarını psikolojik danışmanlara da gönderebilirler.

Psikolojik danışmanlar, hastalığı olumsuz yönde etkileyen psikolojik sorunların ya da hasta olmanın yarattığı duygusal zorlukların tanınması ve bunlarla baş edebilmesi konusunda insanlara yardımcı olabilir.

Psikolojik danışmanlık, stresin neden olduğu hastalıklar, depresyon, alkol ve madde bağımlılığı, sürekli güçten düşürücü koşullar ve yaşam tehlikesi olan hastalıklarda yararlı olabilmektedir. Son iki durumda, belki hastalar gibi tedavi edenlere de danışmanlık etmek gerekebilir.

Kürşat Şahin YILDIRIMER
Uzman Sosyolog Terapist
0532 603 30 06



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilinç Öncesi ve Bilinç Dışı Nedir

Davranış Kalıpları

Evlilikte cinsel yaşantımızı gölgeleyen sorunlar