Romantik Aşk

Romantik aşkın inanç ve varsayımlarıyla yaşamaya o denli alışmışızdır ki, onu evlilik ve aşk ilişkilerinin temelini oluşturacak tek “aşk” biçimi sanırız. Onun tek gerçek aşk olduğuna inanırız..

Hindistan ve Japonya’da evli çiftlerin birbirlerini, bizi utandıracak ölçüde, büyük bir sevecenlik, çoğu kez süreklilik ve bağlılıkla sevdiklerini görürüz. Ama onların ki bizim bildiğimiz anlamda “romantik aşk” değildir.

Onlar ne ilişkilerine aynı idealleri zorlarlar, ne de birbirlerinden olanaksız talep ve beklentileri olur.

Romantik aşk yalnızca bir aşk biçimi değil, bütün bir psikolojik pakettir. Bir çok inanç, ideal, tavır ve beklenti birleşimini içerir. Çoğu kez çelişkili olan bu fikirler, bilinçdışımızda birlikte var olurlar ve biz fark etmeden tepkilerimizi ve davranışlarımızı yönlendirirler. 

Bir başka kişi ile ilişkimizin nasıl olacağı neler hissetmemiz gerektiği ve bundan neler “elde edeceğimiz” konusunda otomatik varsayımları oluşur.

Çünkü romantik âşıklara göre aşk, birisini sevmek değil, birisine “âşık olmak”tır. Bu psikolojik fenomen çok belirgindir. 

Aşık olduğumuz zaman, hayatın gerçek anlamını bir başka insanda bulduğumuza inanırız. En sonunda tamamlanmış olduğumuzu, kendi eksik parçalarımızı bulduğumuzu duyumsarız. Bir anda hayatımızda bütünlük duygusu oluşur ve bizi sıradanlıktan insan üstü bir varoluş düzeyine çıkartan bir yoğunluk yaşanır.

Bizim için gerçek aşkın belirtileri bunlardır. Psikolojik paket bilinçdışı bir dürtüyle, sevgilimizden ya da eşimizden daima bu esrime ve yoğunluk duygusunu bize vermesini beklemeyi de içerir. 

Aşık olduğumuz zaman yaşadığımız esrime duygusuna karşın, zamanımızın çoğunu, gerçekten sevgi dolu ve sıkı bağları olan bir ilişkiye girememenin verdiği yalnızlık, yabancılaşma ve hüsran duygularıyla geçiririz. 

Genellikle de karşımızdaki kişiyi bizi başarısızlığa uğratmakla suçlarız; hiç aklımıza gelmez ki belki de asıl bizim bilinçdışı yaklaşımlarımızı değiştirmemiz gereklidir ilişkimize ve karşımızdaki kişiye yüklediğimiz beklenti ve talepleri.

Sevgiyle Kalın 

Kürşat Şahin YILDIRIMER 
Uzman Sosyolog Terapist 
0532 603 30 06

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilinç Öncesi ve Bilinç Dışı Nedir

Davranış Kalıpları

EMDR, Panik Atak ve Anksiyete İlişkisine Dair İnceleme