Sinir Hücreleri Nasıl Konuşurlar
Sinir hücreleri arasında geçen ve dil ve bellek gibi karışık işlevleri olanaklı kılan günlük konuşma, kimyasal ulaklarla gidip gelen iletiler sayesinde gerçekleşmektedir.
Bu nörokimyasal sistemin sağladığı ‘’yakıt’’ gerek anatomik gerekse işlevsel sistemlerin çalışmasını, bazen de işlememesini ya da kötü işlemesini sağlar. Dopaminin sadece limbik sisteme ait nörokimyasal bir ulak olduğunu, norepinefrinin (bir başka kimyasal ulak) dikkat işleviyle sınırlı olduğunu söyleyemeyiz.
Çünkü anatomik ya da işlevsel sistemler birbirlerine bağlı ve birbirleriyle etkileşerek çalışırlar. Beyindeki herhangi alt bir anatomik sistem çok çeşitli kimyasal ulakları kullanarak çalışmaktadır.
Gerek anatomik gerekse nörokimyasal açıdan bu denli karmaşık olan sistem, tüm sinir sisteminin ‘’ince ayar’’ ından sorumludur.
Nöronlar birbirleriyle olabildiğince etkili biçimde konuşacak yapıdadırlar. Şekilde, 4-17, nöronun yapısı hakkında bilgi vermektedir.
Nöron, çekirdeğin bulunduğu bir hücre gövdesi ve en az bir tane olmak üzere değişik uzunlukta bir aksondan oluşur. Akson, hücre gövdesinden taşıdığı elektriksel iletiyi kimyasal ulakların bulunduğu uç bölgesine taşımaktadır.
Çevresinde miyelinin içerdiği yağ tabaka, bakır teli kuşatan plastik gibi, yalıtmak suretiyle aksonu korumaktadır. Hücre gövdesi, hücrenin diğer hücrelerden sinaptik girdi aracılığıyla bilgi alabilme kapasitesini çoğaltacak biçimde dendritlerle kuşatılmıştır.
Benzer biçimde aksonlar da çoklu sinaptik bağlantı yapabilmek amacıyla uçlara doğru dallanmaktadırlar.
Nöronlar negatif elektrik yüklüdür ve bir sinir hücresinin zarı boyunca aşağı yukarı -70 milivolt elektrik potansiyeli vardır.
Pozitif yüklü sodyum kanalı açılıp nöron uyarıldığı zaman bu potansiyel +35 milivolt olur.
İletilerin gönderilmesi, elektriksel bir süreçle başlamaktaysa da sinapstaki iletişim kimyasal niteliktedir. Sinir hücreleri birbirleriyle ‘’nörotransmitter’’ adı verilen kimyasal mesajcılar aracılığıyla haberleşmektedirler. Nörotransmitterlerin hepsi, nöron sinapslarında üretilerek küçük ‘’vesiküllerin’’ (keseciklerin) içinde saklanır ve nöron ateşleme yaptığında oradan salınır. Şekil 4-18
(Armstrong, E, Schleicher, A, Omran, H, Curtis, M, Zilles, K. The ontogeny of human gyrification.)
(#MedikalAyakMasajı)İle Kan akışının hareketlenmesi sonucu, Dokuları oluşturan hücrelerde yenilenmeler, laktik asit, ürik asit ve kalsiyum birikimini yok ederek #cilt sağlığına yardımcı olurken aynı zamanda #sinüslerin temizlenmesi de sağlanmaktadır.
İnsan beyni nöronlardan ve nöronlar arası bağlantılardan oluşur. Bu bağlantıların güçlendirilmesi gerekir çünkü güçlendirilmeyen bağlantılar kaybolur. Körelme dediğimiz bir süreç var. Nöronlar arasındaki bağlantılar yani dendritler kullanılmadığı zaman atrofiye uğruyor ve köreliyorlar. Yani söz konusu #beyin olduğunda kullanılmayan bağlantı körelir.
Balıkçıların hayatlarının yarısını karada geçirmesinin sebebi ağ temizlemesidir.
Nereye atılırsa atılsınlar, ağ gözlerini tıkayan her türlü atık, döküntü ve balçık toplanır ve deniz yosunları ağ iplerinin her yanına dolanır. Bunlar zamanla ağı aşındırarak delikler ve sızıntıya neden olan açıklıkları oluşturur. Müdahale edilmediği takdirde, çok geçmeden tüm ağ kullanılmaz hale gelir.
Beyin de akson ve sinapslardan oluşmuş bir ağdır ve düşünce okyanusuna atıldıkça ne yazık ki hasar ve aşınmaya maruz kalır.
Ayaklarda ve ellerde bedenin tüm bölgelerine ve sistemlerine bağlı olarak anatomik refleks noktaları mevcuttur. Ayak ve el tabanında, üstünde, sağında ve sol bölgelerinde her organa ait sinir uç noktalarına manüel terapi uygulayarak beyine elektro sinyalleri (görev uyarıları) ileterek vücuttaki sinirlere ve belli sistemlere emir gönderip; vücudun kendi kendini tedavi etme mekanizmasını harekete geçirilir.
Nitekim serotonin ve nöroadrenalin etkinliğini arttırmak için Refleksoloji uygulamasında anatomik olarak belirttiğimiz sinir uç noktalarını fizyolojik olarak işleve geçirdikten sonra; nörofizyolojik kurama göre ayaklardan çıkan uyarının aksonlar yoluyla beyine ulaşarak nöronlar arasında sinaps bağlantısını sağlayarak mesajın beyine ulaşmasıyla beyindeki nöronun öğrenme işlevi de başlamış olur.
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere İngiltere, Rusya, İsrail, Endonezya, Belçika, Danimarka ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde birçok alanda kullanılan ayak masajı(refleksoloji), ebelik ve hemşirelik profesyonelleri arasında oldukça popüler hale gelmiştir.
Hem sağlığın korunması ve yükseltilmesinde, hem de bazı rahatsızlıkların hafifletilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin; #Nöropati ve #Alzheimerin yanısıra #kanser ağrılarını ve #kemoterapinin yan etkilerini hafifletmede, yaşam kalitesini arttırmada, bağışıklık sistemini güçlendirmede, Glenfatik sistem/Glymphatic system dolaşımı düzenlemede, #anksiyetede, #uykusuzlukta, konstipasyonda, #menopozda, #dismenorede, #postpartum dönemde ve #laktasyonda çok sık başvurulmaktadır.
Refleksoloji̇ ile yapılan bası ve cilt teması sonucunda enkefalinler ve endorfin salgılanmaktadır. Böylece, beyine giden ağrı mesajının sinirsel iletimi durdurulmakta, kaygı ve ağrı düzeyi azalmakta, geliştirilmiş lenfatik sinir ve kan akımı sonucunda vücuttan toksinlerin atılımı artmaktadır.
1-Borman P. Nöropatik ağrı tedavisinde tamamlayıcı alternatif tedaviler. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Dergisi 2009;12: 151-156.
2-M Valiani M, Shiran E, Kianpour M. and Hasanpour M. Reviewing the effect of reflexology on the pain
and certain features and outcomes of the labor on the primiparous women. Iranian Journal of Nursing
and Midwifery Research 2010;15: 302-310.
3-McNeill JA, Alderdice FA, McMurray F. A retrospective cohort study exploring the relationship
between antenatal reflexology and intranatal outcomes. Complementary Therapies in Clinical Practice
2006;12:119-25.
4-Öztürk R, Sevil Ü. Refleksolojinin kadın sağlığı üzerine etkisi. Uluslararası Hakemli Akademik Spor
Sağlık Ve Tıp Bilimleri Dergisi 2013;8: 87-100.
5-Moghimi Hanjani S, Mehdizadeh torzani Z, Shoghi M, Ahmadi G. Effect of foot reflexology on pain
intensity and duration of labor on primiparous. Koomesh 2013;14(2):166-171.
REFLEKSOLOJİNİN ETKİLİ OLDUĞU BAZI PROBLEMLER
• Bel BoyunFıtığı
• #Migren – MS
• Eklem Ağrıları-#Fibromiyalji
• Reflü – Kabızlık
• #ReglAğrıları – #Zayıflama
• Hormon Sorunları
• Enerji Eksikliği-Yorgunluk
• PanikAtak- Meniere
• #Kanser ve Omurilik Tümürü
• Hidrosefali
• Nörolojik Sorunlar-Çölyak
• Şeker – Tansiyon
• Serebral Palsi (sp)
• #Felç – Motor Gerilik
. Sinir sıkışması-Topuk dikeni
• Down Sendromu
• #Otizm – Epilepsi- Rett Sendromu
• #KonuşmaBozukluğu
• #Unutkanlık – #DikkatEksikliği
• Astım- bronşit- Kireçlenme
• #Alzheimer - Parkinson
Not: Uzman olmayan, fizyoloji, anatomi ve nöroloji bilgisi olmayan kişilerce yapıldığında riskli komplikasyonlara neden olabiliyor.
Ayakların bulunduğu nokta, bin millik seyahatin başladığı yerdir.
Kürşat Şahin YILDIRIMER
Uzman Sosyolog Terapist
0532 603 30 06
Yorumlar
Yorum Gönder