Anne-babanın duygusal yeterlilik üzerindeki etkisi beşikte başlar

Anne-babanın duygusal yeterlilik üzerindeki etkisi beşikte başlar.

Tanınmış Harvrdlı pedagog T. Berry Brazelton, bebeğin hayata karşı temel tavrını teşhis için bir test kullanıyor. Sekiz aylık bir bebeğe iki küp verip bunları nasıl yan yana getirmesini istediğini gösteriyor. 

Hayata umutla bakan, yeteneklerine güvenen bebek, Brazelton’a göre;
bir küpü alıp ağzına götürür, saçına sürer, masanının kenarından aşağı iter, yerden alıp tekrar kendisine verip veremeyeceğinizi izler. Alıp verirseniz, ondan istediğiniz işi tamamlar, yani küpleri bir araya getirir. Sonra da size beklenti dolu parıldayan gözlerle, ‘’Hadi bana ne kadar harika olduğumu söyle!’’dercesine bakar.

Bu tür bebekler hayatlarındaki yetişkinlerden yeterli ölçüde onay ve teşvik almışlardır; hayatın küçük zorlukları karşısında başarılı olmayı bekler. Buna karşılık kasvetli, düzensiz ya da ihmalkâr ailelerin çocukları, bu basit işi yaparken zaten başarısız olmayı beklediklerini belli ederler.

Sorun, bu çocukların küpleri bir araya getirmemeleri değildir; talimatı anlar ve buna uymak için gereken koordinasyona da sahiptirler. 

Ancak Brazelton’a göre, işi yaptıklarında bile, ‘’Bende iş yok. Bak, beceremedim işte,’’ der gibi ‘’süklüm-püklüm’’ bir tavır sergilerler. 

Böylesi çocukların yaşam boyu teslimiyetçi bir tavır sergileyerek öğretmenlerinden hiçbir teşvik ya da ilgi beklemeden okulu tatsız bulmaları belki de sonunda okulu bırakmaları olasıdır.

Sevgiyle Kalın

Kürşat Şahin YILDIRIMER 
Uzman Sosyolog Terapist 
0532 603 30 06

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilinç Öncesi ve Bilinç Dışı Nedir

Davranış Kalıpları

EMDR, Panik Atak ve Anksiyete İlişkisine Dair İnceleme