Kadının Çekicilik Kalıplarının Değişmesi
Her kadın, menstrüal döngülerinin erotizmini derinden etkileyebileceğini bilir.
İspanyol araştırmacılar, kadınların yumurtlama civarında cinsel arzu ve çekicilik duygularının yükseldiğini teyit ederken; başkaları da kadınların yumurtlama sırasında klasik erkeksi yüzleri daha çekici bulduklarını, üreme dönemlerinin dışında ise daha yumuşak hatlı adamları tercih ettiklerini bildiriyor.
Doğum kontrol hapları menstrüal döngüyü etkileyebildiğinden, kadının çekicilik kalıplarını da değiştirebilmeleri şaşırtıcı değil.
İskoç araştırmacı Tony Little, kadınların erkekler hakkında, potansiyel koca adaylığına dair değerlendirmelerinin hap kullanma durumuna göre değiştiğini bulmuş.
Little, bu bulgunun çok önemli toplumsal sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor..
‘’Kadın hap kullanırken partnerini seçiyor, sonra çocuk yapma zamanı gelince hormonlarının belirlediği tercihleri değişmiş oluyor ve belki de yanlış adamı seçtiğinin bile farkına varabiliyor.’’
Little’ın kaygısı çok da yersiz değil. 1995’te, İsviçreli biyoloji araştırmacısı Claus Wedekind, şimdilerde ‘’Terli Tişört Deneyi’’olarak anılan araştırmasının sonuçlarını yayımladı.
Kadınlardan, erkeklerin birkaç gün boyunca parfüm, sabun kullanmadan, duş almadan giydikleri tişörtleri koklamalarını istedi. Wedekind’e göre, kadınların çoğu Majör Histokompatibilite Kompleksi (MHC) kendilerinkinden farklı olan erkeklerin kokusunu çekici buldu ve takip eden başka araştırmalar da bunu teyit etti.
Mhc farklı patojenlere bağışıklığı belirlediğinden, bu tercih genetik açıdan anlamlı. Farklı bağışıklıklara sahip anne ve babadan doğan çocuklar, daha geniş ve sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmanın avantajını yaşayacaktır.
Ama sorun şuydu ki doğum kontrol hapı kullanan kadınlar sanki bu erkek kokularına aynı hassasiyeti göstermiyordu. Tişörtleri rastgele seçiyor ya da daha kötüsü, kendilerine benzer bağışıklık sistemine sahip erkeklere eğilim gösteriyorlardı.
Bunun etkilerini bir düşünün. Çoğu çift, çıkmaya başladıklarında cinsellik yaşayacakları zaman doğum kontrol hapı kullanır. Bir zaman çıkılır, birbirinden çok hoşlanırlar ve sonra da bir araya gelerek aile kurmaya karar verilir.
Kadın hapları bırakır, hamile kalır ve bebeği olur. Ama artık erkeğe verdiği cevap değişmiştir. Sinirine dokunuyordur bazı şeyler; önceden fark etmediği bir şeyler..
Belki onu cinsel açıdan çekici bulmaz ve aralarındaki mesafe açılır. Ama libidosu gayet yerindedir kadının.
Ne zaman tenis hocasına kokusunu duyacak kadar yakınlaşsa kıpkırmızı olmaktadır. Artık hapın etkileriyle kaybettiği sesine kavuşmuş bedeni, kocasının (halen evli olduğu o harika adam) kendisi için iyi bir genetik eşleşme olmadığını dile getiriyordur.
Ama artık çok geçtir. Kabahati iş baskısında bulurlar, anne babalık stresinde, birbirlerinde…
Bu çift önemli biyolojik uyum testini pas geçmiş olduğundan, çocukları da düşük doğum kilosundan bağışıklık sistemi bozukluğuna kadar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilecektir.
Acaba bu durumdaki kaç çift, kendilerini ‘’bir yerlerde yanlış yaptıkları için’’ suçlamaktadır? Kaç aile bu yaygın, trajik ama tanımlanamamış olgular silsilesiyle parçalanmıştır?
Sorunların ertelenmesi ek sorun ve hastalıklara yol açar. Yardım sürecini ertelemek, kendimizle ilgili sorumluluğu da ertelemek demektir. Sorunlar farkedildiği zaman bu konuda uzman yardımı alınmalı ve sürekliliği sağlanmalıdır.
Günümüzde koruyucu ruh sağlığı kavramı çok önem kazandı. Artık sorunlar ortaya çıkmadan ruh sağlığını koruma amaçlı pekçok çalışma mevcut.
Ortaya çıkan sorunların da çözümü mümkün mutlaka. Bu sorunların çözümünde yararlanılan teknikler içinde logo terapi VE emdr yaklaşımı çok önemli bir yere sahip.
Sevgiyle Kalın
Kürşat Şahin YILDIRIMER
Uzman Sosyolog Terapist
0532 603 30 06
Kaynakçalar:
-Gibson,Fortenberry,Prescott
-Elwin ve Schlegel
-Stomach Club’da mastürbasyon bilimi hakkında bazı düşünceler başlıklı konuşma
Yorumlar
Yorum Gönder