AİLE TERAPİSİ
Eski geleneksel anlayışa dayalı, desteklerini geleneksel sosyal yaşamda bulan görece “dayanıklı” aile yapısı geçmişte kalmıştır.
Aile artık, kurulduktan sonra dağılması için kendi içinde nedenler taşıyan ve sosyal sistem tarafından da bu nedenlerin dikkate alındığı hatta onaylandığı bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tarih, aile terapilerinin “ailenin bir yapı olarak korunması” misyonu ile başladığını gösterir. Ancak bugün aile terapistleri hem modern terapi hem de değişen aile anlayışı gereği olarak nötral bir pozisyon sergilerler.
Aile-evlilik yaşamının, masallarının, mitlerinin, inanışlarının, söyleminin, içinde şekillendiği dönemin, koşulların, aile ve evlilik tarihinin, aile ve evlilik yapısına ait ögelerin, üyelerin rollerinin, üyelerin birbirleri ile etkileşimlerinin ilişkisel bütünlüğü, ancak aile ve evlilik yaşantıları kendi içlerindeki etkileşimde doğrusallık göstermez. Neden sonuç ilişkisi aramak anlamsızdır çünkü ilişkiler çok karmaşıktır ve döngüseldir...
Aileler, terapiye geldiklerinde, genellikle birbirlerine söyledikleri ve yaptıkları şeylere, yani “içeriğe”, odaklanmış halde gelirler. İçerik, detaylardan, yanılgılardan, yanlış anlamalardan ve gerçeklerden oluşmaktadır.
İçeriği belirleyen en önemli unsur yaşananlar,
Süreci görünür kılan en önemli unsur ise üyelerin tekrarlayan etkileşim ve iletişim kalıplarıdır.
Süreç, enformasyonun yani bilginin bireyden bireye, bir alt sistemden diğerine nasıl geçtiği, nasıl aktığı ile ilgilidir.
Bazı çiftlerin birbirlerine bağırarak iletişim kurması; iletişim kuruyoruz sanırken iletişimi engelliyor oluşları gibi gözlemler “süreç” hakkında bilgi veren gözlemlerdir.
İçerik bize yalan söyleyebilir ancak süreç söylemez. Hele hele terapi içinde yeniden ve yeniden canlanan etkileşim kalıpları bize hiç yalan söylemez. Terapi süreci ile ailenin süreci neredeyse şaşmaz bir paralellik gösterir.
Bazen içerik de son derece önemlidir. İçerik, sürece ilişkin bilgi de içerir.
Geçmişte olan bir olayı öğrenmek, etkileşim örüntüleri ve sonuçları hakkında bize bilgi sağlar. İşlevsel olmayan örüntüyü bozabilmek ve değiştirmek adına faydalıdır.
Aileyle ilgili bazı gizli gerçekleri bilmek, ailenin bu gün yaşadığı sorunları ve ihtiyaçlarını ortaya koyabilir.
İçeriğe ait bilgiyi, süreç içerisinde yerli yerine oturtabilmek ve süreç içerisinde okuyabilmek, terapist ustalığının bir göstergesidir.
AİLE TERAPİSİ GEREKTİREN DURUMLAR
Eşler arasında süregen ve/veya tekrarlayıcı kişilerarası sorunlar.
Aile üyeleri arasında bağımlılığı sürdüren sorunlar.
Durumsal, dönemsel, travmatik krizler.
Ergenlik dönemi sorunları.
Yaşam dönemlerine bağlı krizler.
Psikiyatrik hastalıklar ve Psikosomatik hastalıklar.
Bedensel hastalıklar.
Çocuklarda ortaya çıkan davranış sorunları.
Alkol ve madde bağımlılıkları.
Karar alma süreçlerinde aksamalar.
Aile içi şiddet.
Sevgiyle Kalın
Kürşat Şahin YILDIRIMER
Sosyolog Terapist
0532 603 30 06
Yorumlar
Yorum Gönder